Riscul dezvoltarii anginei pectorale (si, prin urmare, a bolilor coronariene) este crescut in prezenta urmatorilor factori:
- prezenta bolilor coronariene in familie;
- diabet;
- hipercolesterolemie (exces de colesterol cu colesterol LDL ridicat si colesterol HDL scazut);
- hipertensiune arteriala;
- fumat;
- stil de viata sedentar (nu este suficient exercitiu fizic);
- stres;
- obezitate, in special cu cresterea grasimii abdominale.
Tratament
Tratamentul atacului de angina pectorala consta in principal in medicatie: medicamentele antianginale (vasodilatatoare) dilata arterele coronare si, prin urmare, imbunatatesc fluxul de sange si aportul de oxigen la miocard.
Tratamentul interventional, numit angioplastie – presupune introducerea unui cateter in artera coronariana pentru a dilata zona responsabila de durerea anginei. Uneori, o proteza numita stent este de asemenea implantata pentru a mentine artera deschisa. Aceasta procedura se realizeaza prin artera femurala (pliul inghinalului) sau artera radiala (incheietura mainii) dupa anestezie locala.
Atunci cand boala coronariana este severa, in principal la pacientii cu diabet zaharat, poate fi necesara o interventie chirurgicala la inima. Aceasta operatie, numita bypass aorto-coronarian va permite restabilirea unei bune circulatii facandu-se un „pod” peste obstructie.
Evolutie si posibile complicatii
Fara schimbari ale stilului de viata sau tratament preventiv, bolile coronariene se agraveaza treptat. Odata cu cresterea aterosclerozei, arterele se ingusteaza din ce in ce mai mult, iar durerea poate aparea chiar si in repaus (sau noaptea). Atunci poate sa apara un atac de cord sau o insuficienta cardiaca.
Deoarece ateroscleroza nu afecteaza numai arterele coronare, ci si cele ale intregului corp, poate provoca si un accident vascular cerebral (accident vascular cerebral) sau insuficienta renala.
Profilaxie
Atacurile de angina pot fi prevenite prin administrarea medicamentelor, inainte de a exercita activitatea care declanseaza atacuri la pacienti.
Pe termen mai lung, prevenirea complicatiilor consta in inlaturarea sau tratarea factorilor de risc cardiovascular responsabili de bolile coronariene (ateroscleroza), care necesita atat o modificare a obiceiurilor de viata (oprirea fumatului, pierderea in greutate, dieta sanatoasa (dieta cretana), activitate fizica regulata, gestionarea stresului) si tratamentul posibilelor boli, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul si colesterolul ridicat.