Fie ca locuiesc la tara sau la oras, copiilor le place sa vada cum cresc plantele ingrijite de propriile lor manute. Copiii isi pot manifesta un interes crescut fata de gradinarit fara sa ia cursuri sau sa fie invatati de catre cineva. Insa de regula acestia preiau modelul unui adult din familie si vad gradinaritul ca pe ceva foarte distractiv si totodata productiv. Gradinaritul ii invata lectii interesante care ii ajuta in viata si ii detrmina sa fie mai practici si mai inteligenti.
Gradinaritul ii invata pe cei mici multe despre viata
Unele flori cresc din seminte, altele din bulbi. Unele legume cresc din seminte, altele din rasaduri sau din legume mai mici. Unele plante au nevoie de multa apa si de mult soare, altele prefera umbra si se comporta foarte bine si in conditii de seceta.
Gradinaritul este extraordinar si face minuni in cazul copiilor cu ADHD, spun specialistii care au efectuat studii de specialitate. In plus, activitatea de gradinarit insufla calmul si face copiii sa fie mai rabdatori, ii invata sa fie responsabili si le ofera o activitate suplimentara cu care sa se delecteze.
Copiii care incep sa isi creasca singuri plantele, fie ca sunt flori, plante aromate pentru mancaruri, legume sau fructe, vor invata sa astepte momentul infloririi sau recoltarii, vor invata etapele interesante ale acestui proces extraordinar si vor adopta si un stil de viata mai sanatos.
Cei mici invata sa planteze in aer liber sau acasa. Unii parinti aleg sa le arate procesul de crestere de la bob la planta pe fasole sau grau puse intr-o farfurie cu pamant sau cu vata, pentru ca acestia sa poata observa momentul exact al incoltirii si etapele cresterii. In functie de spatiul de care dispun parintii (un balcon este un spatiu sufcient de mare pentru cateva fire de rosii si ceapa verde), pot alege plantele ideale si le pot amenaja celor mici un spatiu frumos in care sa se simta stapani pe situatia si in care sa poata crea culturi cu care sa se mandreasca.