Toti adolescentii se confrunta cu dificultati in perioada dezvoltarii lor, insa unii au niveluri de stres similare cu cele ale adultilor. Potrivit unor sondaje cele mai frecvente cauze raportate sunt scoala (83%), dorinta de a intra sau alege un colegiu sau universitate de renume (69%) si grijile financiare pentru familie (65%).
Semne de stres la adolescenti
- Probleme de sanatate
Adolescentii care se confrunta cu mult stres sunt mai predispusi sa se imbolnaveasca mai des si sa se planga de dureri de cap, de stomac etc.
- Modificari comportamentale
Pot exista modificari ale obiceiurilor alimentare si de somn, precum si evitarea activitatilor zilnice normale.
- Modificari cognitive
Parintii pot observa probleme de concentrare, memorie si o usoara neglijenta.
Cauzele frecvente ale stresului la adolescenti
Fiecare adolescent este diferit, iar stresul poate lua mai multe forme. Este insa crucial ca parintii sa normalizeze ideea de stres ca parte integranta a vietii si sa incurajeze punerea in aplicare a strategiilor adaptative pentru a face fata problemelor.
Cel mai bun mod prin care parintii pot intelege prin ce trec copiii lor este comunicarea deschisa despre cauzele emotiilor negative, cum ar fi anxietatea si iritarea. Se recomanda ca parintii sa fie constienti de urmatoarele potentiale cauze de stres la adolescenti:
- Standarde academice ridicate
De la rezultatele testelor pana la aplicarea la facultate, viata scolara poate creste semnificativ nivelul de stres pentru baieti si fete de aceasta varsta. Multi adolescenti isi fac griji cu privire la standardele academice ridicate, asteptarile profesorilor si parintilor si la mentinerea unor relatii bune cu colegii lor. Lipsa abilitatilor organizationale sau anxietatea cauzate de o cantitate mare de munca pot face din scoala o sursa de stres emotional.
- Presiune sociala
Adolescentii isi pun viata sociala in prim-plan. Ei petrec o cantitate semnificativa de timp cu colegii lor, iar formarea si mentinerea prieteniei pot fi stresante. Hartuirea scolara si cazurile subtile de agresiune relationala (agresiune care vizeaza subminarea statutului social sau a relatiilor individuale) sunt o sursa clara de emotii negative in randul tinerilor
- Discordie familiala
Cauzele pot fi asteptari nerealiste din partea parintilor, divort, relatii problematice cu fratii, boli in familie si dificultati financiare.
- Evenimente traumatice
Moartea unui membru al familiei sau a unui prieten, accidente, boli sau abuzuri emotionale sau fizice prelungite pot avea, de asemenea, consecinte negative pe termen lung asupra sanatatii mintale a adolescentilor.