Alaptarea poate fi uneori dificila, dar gasirea unei tehnici de atasament care sa functioneze pentru copilul si pentru mama poate face diferenta. Cea mai buna modalitate de a invata despre alaptare este sa lasi copilul sa te invete! Acest lucru se numeste atasament condus de copil, atunci cand il lasati pe copil sa-si urmeze instinctele pentru a gasi sanul. Atasamentul copilului fata de mama poate incepe imediat dupa ce copilul se naste, atunci cand veti tine bebelusul pentru prima data pe piept, piele pe piele. Atasamentul condus de copil va poate ajuta sa evitati multe probleme, cum ar fi sfarcuri inflamate sau crapate si dorinta slaba de alaptare a copilului.
Puteti conecta pielea bebelusului pe pielea voastra cu copilul sau cu bebelusul imbracat mai sumar. Cel mai bine este sa va scoateti sutienul. Acest lucru inseamna ca este posibil sa aveti nevoie de un loc numai al vostru in primele zile, pe masura invatati.
Iata pasii de baza ai acestei tehnici:
– Asigurati-va ca stati confortabil si bine sustinut de cateva perne. Incercati sa stati inclinata decat in pozitie verticala.
– Puneti bebelusul pe pieptul gol intre sanii cu fata inspre voi. Gravitatea va mentine copilul in pozitie. Este indicat ca bebelusul sa fie treaz si, daca este posibil, sa nu planga – daca plange, mai intai linistiti copilul.
– Cand bebelusul s-a calmat veti observa cum acesta va incepe sa-si urmeze instinctele. Va incepe sa se indrepte spre un singur san. Sprijiniti copilul cu o mana de umeri si cu una de fund (sprijiniti capul copilului numai daca este nevoie). Lasati-l sa se deplaseze spre locul unde incearca sa mearga – spre mamelon. Stie unde trebuie sa ajunga. Treaba mamei este sa mentina bebelusul calm. Il puteti ajuta mutand putin corpul, daca este necesar.
– Copilul se va pozitiona cel mai probabil intr-un unghi, cu gura in apropierea mamelonului si picioarele sustinute de coapsa. Cand bebelusul va ajunge sub mamelon, isi va ridica barbia din piept, va deschide gura, se va atasa de san si va incepe sa suga.
– Daca ati nascut prin cezariana, miscati copilul usor in asa fel incat sa-si miste picioarele si corpul intr-o parte, astfel incat sa nu va loveasca sau sa se intinda pe operatie. Utilizati o perna pentru a va sprijini picioarele. Puteti oferi sprijin bebelusului tinandu-l de spatele umerilor aducand fundul acestuia mai aproape de corpul vostru, daca este nevoie.