Intr-o lume in care majoritatea celor care ajung cunoscuti ajung prin furturi intelectuale (nu generalizam, fireste), sa ti se fure contentul de pe Facebook pentru a fi insusit de catre o a doua parte este un lucru la ordinea zilei. De cate ori nu vi s-a intamplat ca atunci cand ati uploadat o fotografie pe cananele sociale sa va fie furata cu nerusinare si transformata in fundal pentru texte siropoase? Fotografii stiu foarte bine cam cat de urata poate sa fie o asemenea situatie si mai ales cat de frustranta poate deveni, mai ales in prima instanta.
Sa luam, spre exemplu, situatia urmatoare in care fotograful Icsulescu posteaza pe Facebook (pe pagina sa comerciala de fotograf), o fotografie cu un peisaj superb. Personaje la Tony Poptamas, Teo Trandafir, Blogul lui Otrava, etc, se pot declara uluite de frumusetea acelei fotografii, astfel ca pot decide sa si-o insuseasca, pe deasupra ei trantind un text motivational (care le apartine sau nu, dar pe care isi vor trece, fara pic de rusine, semnaturile paginilor de Facebook, pagini avide dupa Like-uri, Share-uri, etc). Fotograful Icsulescu observa furtul intelectual. Ce poate face el in acest sens?
- Va scrie celui ce i-a furat imaginea un mesaj in care ii va explica cum ca acea imagine ii apartine, avand drepturi de autor si date exif pentru ea, rugandu-l sa fie scoasa de pe respectiva pagina de Facebook.
- Va avea grija sa foloseasca un limbaj adecvat atunci cand il roaga pe cel ce a furat imaginea sa o scoata (explicam mai tarziu de ce).
- Daca acesta nu raspunde sau refuza sa se conformeze cerintelor, va fi anuntat ca poate si va fi dat in judecata in acest sens. In cazul unei judecati, limbajul adecvat ne va ajuta sa nu ni se intoarca procesul pentru calomnie.
- Reportam fotografia la Facebook (actiune care ne poate ajuta pe loc sau chiar in eventualul proces, daca nu se ajunge la rezolvarea situatiei pe cale amiabila).
Desigur, o astfel de situatie se poate aplica si in cazul in care suntem scriitori, muzicieni, graficieni, etc, atat timp cat putem sa dovedim legal ca acea opera este a noastra. Atentie! Pentru ca un astfel de proces sa fie castigat, trebuie sa tinem seama de faptul ca dovezile trebuiesc sa fie concrete, pentru ca, in caz contrar, sortii se pot intoarce impotriva noastra, fiind acuzati de prejudiciu de imagine.