Un fotoliu rulant este un echipament complex, intens studiat si proiectat pentru pacientii cu leziuni ale maduvei spinarii, dar nu numai. Fotoliul rulant sporeste sansele de a trai o viata normala, pentru ca este un dispozitiv avansat din punct de vedere tehnologic si dispune de multe componente.
Principalele motive pentru a investi intr-un fotoliu rulant
Fotoliul rulant este o investitie perfecta pentru persoanele care nu sunt capabile sa foloseasca un scaun cu rotile manual sau care nu doresc sa isi incordeze mereu umerii si bratele pentru a putea continua transferurile in conditii de siguranta. Fotoliul rulant se alege in functie de conditiile terenului pe care va fi condus, dar si de componentele acestuia.
Conform specialistilor www.magazinulortopedic.ro, cele mai importante componente ale unui fotoliu rulant sunt:
-
Baza – portiunea cea mai joasa a scaunului cu rotile electric, ce cuprinde rotile de transmisie, de viraj, precum si motoarele si acumulatorii.
-
Tractiunea fata – rotile motoare in fata centrului de greutate al utilizatorului, care sunt foarte importante in mentinerea controlului si in facilitarea utilizarii dispozitivului.
-
Tractiunea spate – rotile motoare din spatele centrului de greutate al utilizatorului care dispun de caracteristici previzibile de conducere si stabilitate.
-
Roata de miscare din mijloc – fixata deasupra centrului de greutate a utilizatorului.
-
Pernele si spatarul – confectionate dintr-o varietatede materiale, printre care spuma, pungi de aer, combinatii de aer, spuma si geluri. Pacientii vor alege stilul si materialul in functie de activitatile si nevoile lor personale.
Fotoliu rulant | scaun cu rotile | MagazinulOrtopedic.ro
Ce presupune actiunea de inclinare si rabatarea fotoliului rulant?
Tehnologia de rabatare si de inclinare poate elibera tensiunea, poate coordona postura, asigura confortul necesar si poate ajuta la activitatile personale de ingrijire. Concret, actiunea de inclinare este cea care schimba unghiul intre scaun si spatar, care ajuta la intinderea flexorilor soldului si care determina frecventa mersului la toaleta si transferului mai convenabil pentru ingrijitori.
Aditia rabatarii fotoliului rulant, pe de alta parte, reprezinta rabatarea scaunului si spatarului impreuna, pastrarea unghiurilor coapselor si a genunchilor in mod constant in timpul rabatarii. Actiunea nu permite alunecarea scaunului atunci cand se afla in pozitie inclinata.