Majoritatea proaspetilor parinti, dupa nastere nu isi mai doresc un al doilea copil sau un al treilea, cel putin nu asa de curand. Perioada imediat urmatoare de dupa nastere, cand femeia poate sa isi reia viata sexuala poate fi fertila si astfel poate aparea o noua sarcina. Dorita sau nu, sarcina trebuie asumata. Insa pentru a evita tot felul de complicatii din cauza unei partide de amor pe fuga intre doi parinti grijulii si atenti la fiecare zgomot care se aude din camera alaturata unde doarme bebelusul, se recomanda metode contraceptive eficiente.
Dupa aproximativ o luna, plus sau minus cateva zile, cuplurile isi pot relua viata sexuala. Tot atunci trebuie sa inceapa contraceptia. Alaptarea exclusiva nu reprezinta o metoda contraceptiva, contrar opiniilor multora. Pentru multe femei, primul ciclu revine dupa ce renunta la alaptat, chiar si la 18 luni implinite ale copilului. Asta nu inseamna ca 18 luni nu trebuie sa isi ia masuri de precautie.
Prima si cea mai eficienta metoda de contraceptie ramane prezervativul.
Foarte rar se intampla accidente neplacute si chiar si in acest caz, mama care nu alapteaza poate lua o pilula de a doua zi. Apoi, sunt recomandate contraceptivele orale, pentru mamele care alapteaza pe baza de hormoni masculini, iar pentru mamele care nu alapteaza, contraeptive ce contin estrogen si progesteron, cu o eficienta de 99% daca sunt administrate corect.
O alta metoda contraceptiva buna este folosirea diafragmei sau a spermicidelor. Steriletul ramane una din metodele contraceptive de electie pentru proaspetele mamici. Steriletul se potriveste mamelor tinere care vor sa isi intrerupa un timp fertilitatea. O data cu scoaterea steriletului femeia poate ramane din nou insarcinata, asadar nu este o procedura ireversibila.
Ceea ce nu poate fi incadrata in metodele de contraceptie dupa nastere este alaptarea exclusiva dar si traditionala `fereala` adica retragerea organului sexual masculin inainte de ejaculare. Femeile pot ramane insarcinate chiar si cu acel lichid seminal, deci nu are rost sa riste o potentiala sarcina in acest sens. In concluzie, exista foarte multe metode contraceptive pentru proaspetii parinti, trebuie doar ca acestia sa o aleaga pe cea care li se potriveste.