Daunele cauzate de bacteriile dentare pot fi permanente, dar puteti lupta impotriva acestora folosind pasta de dinti, periuta si ata dentara. Iata o scurta descriere a placii dentare si a modalitatilor de a va proteja dintii si gingiile.
Ce este placa dentara?
Chiar daca dintii sunt curati, pot sa acumuleze placa dentara. Placa este o pelicula moale si lipicioasa, care se formeaza constant pe dinti. Nu puteti vedea intotdeauna placa si chiar daca ati curatat dintii recent, aceasta va continua sa se formeze pe dinti si pe gingii. Trebuie o maxima vigilenta in privinta ingrijirii dentare pentru a putea fi controlata. Periajul frecvent si folosirea atei dentare reprezinta cea mai buna modalitate de a opri aceasta sursa de carii dentare si de imbolnavire a gingiilor.
Placa dentara netratata, daca nu este indepartata, va deveni un strat intarit numit tartru. Combinatia dintre placa care continua sa se formeze pe tartru va duce la infectia orala numita gingivita. Simptomele gingivitei sunt gingiile rosii, umflate sau dureroase si, uneori, poate sa apara si o respiratie urat mirositoare. Din fericire, gingivita poate fi tratata cu un periaj adecvat sau folosirea atei dentare.
Daca observati semne de infectie de-a lungul gingiei, trebuie sa actionati rapid prin imbunatatirea regimului de ingrijire dentara, deoarece puteti salva dintii inca de la inceput. Deteriorarea grava a osului si a tesutului conjunctiv nu are loc pana la urmatoarea etapa, parodontita.
Ce este parodontita?
De-a lungul timpului, germenii necontrolati ai placii dentare pot cauza carii dentare si gingivita, asa cum s-a mentionat mai sus si pot duce, de asemenea, la parodontita. In cazul parodontitei, bacteriile se ataseaza de dinti de-a lungul gingiei generand infectie in jurul dintilor, existand posibilitatea pierderii unuia sau a mai multor dinti. In acest moment, va trebui sa apelati la asistenta profesionala pentru o curatare amanuntita sau pentru o scalare parodontala si curatare a radacinilor daca doriti sa va salvati dintii. Periajul frecvent, curatarea profesionala si vizitele periodice la medicul dentist pot preveni aparitia placii dentare, tartrului sau a paradontitei.