Pneumonia care apare in timpul sarcinii se numeste pneumonie materna. Pneumonia este o afectiune severa care apare ca urmare a unei infectii pulmonare. La multi oameni, pneumonia incepe cu o raceala obisnuita sau gripa, care apoi se raspandeste in plamani. Pneumonia poate pune viata in pericol daca nu este tratata, iar femeile insarcinate sunt mai vulnerabile la complicatii.
Complicatii pentru mama si bebelus
Pneumonia este o boala severa si poate provoca complicatii atat pentru mama, cat si pentru bebelus daca nu este tratata. Pneumonia materna poate determina scaderea nivelului de oxigen din corp, deoarece plamanii nu sunt capabili sa capteze si sa directioneze suficient oxigen catre restul corpului.
Aceasta inseamna ca niveluri reduse de oxigen pot ajunge la uter pentru a sprijini copilul. Infectia initiala se poate raspandi si din plamani catre alte parti ale corpului, cum ar fi fluxul sanguin. In cazurile severe, pneumonia in timpul sarcinii poate provoca:
- nastere prematura;
- greutate redusa la nastere.
Multe femei se tem ca prea multa tuse ar putea fi periculoasa pentru copil. Cu toate acestea, bebelusul este inconjurat de lichid amniotic, care functioneaza ca un amortizor si il protejeaza de tuse, vibratii, zgomote, presiune si lovituri minore.
Femeile gravide sunt mai susceptibile la pneumonie decat populatia generala. Cu toate acestea, prevenirea complicatiilor este posibila prin depistarea si tratarea precoce a bolii.
Desi riscul de complicatii care pun viata in pericol la femeile insarcinate cu pneumonie este mai mare in comparatie cu cele care nu sunt insarcinate, acesta este inca scazut. Aceste riscuri au scazut semnificativ in ultimii ani datorita:
- diagnosticelor rapide;
- terapiei antimicrobiene (care ucide sau previne cresterea microorganismelor, cum ar fi bacteriile, ciupercile sau protozoarii)
- terapiei intensive;
- vaccinarilor.
De asemenea, femeilor insarcinate li se recomanda sa aiba vaccinul antigripal pentru a se proteja impotriva infectiei gripale. Se recomanda vaccinarea inainte de inceperea sezonului gripal in octombrie.
Vaccinul antigripal poate proteja bebelusul de gripa dupa nastere. Aceasta protectie poate dura pana la varsta de 6 luni. Majoritatea femeilor care primesc tratament rapid nu au complicatii si vor avea o sarcina sanatoasa si un nou-nascut sanatos.