De regula, rosiile sunt considerate legume, insa din punct de vedere botanic sunt fructe. Rosiile sunt o hrana incredibil de versatila. Sunt delicioase consumate crude, in salate sau pe sandwich-uri, si au un gust dulce atunci cand sunt fierte. Continutul lor ridicat de acizi le face o hrana perfecta pentru conserve.
O rosie medie contine aproximativ 22 de calorii, 0 grame de grasime, 5 grame de carbohidrati, 1 gram de fibre dietetice, 1 gram de proteine si 6 miligrame de sodiu. De asemenea, ofera 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C, 20% din RDA de vitamina A, 2% din RDA de fier si 1% din RDA de calciu.
Iata cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale rosiilor.
1. Previn cancerul
Numeroase studii au concluzionat ca persoanele care consuma rosii prezinta mai putine riscuri de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer, in special cancerul pulmonar, de stomac si prostata. Substanta numita licopen, care este responsabila pentru culoarea tomatelor rosii, protejeaza organismul impotriva cancerului. Rosiile procesate contin si mai mult licopen decat cele crude. Prin prepararea rosiilor se sparg peretii celulelor, ajutand la eliberarea licopenului. Consumul de rosii cu putina grasime, cum ar fi uleiul de masline, ajuta la o absorbtie mai buna a licopenului in organism.
2. Prevenirea deteriorarii ADN-ului
Rosiile sunt bogate in antioxidanti importanti, cum ar fi vitamina C si vitamina A. Aceste vitamine lucreaza pentru a se asigura nedeteriorarea ADN-ului de catre radicalii liberi. In consecinta, rosiile pot ajuta la prevenirea bolilor legate de varsta, cum ar fi ateroscleroza si diabetul.
3. Reducerea riscului bolilor cardiace
Tomatele contin substante nutritive importante, cum ar fi niacinul, acidul folic si vitamina B6, care sunt asociate cu reducerea riscului bolilor cardiace.
4. Previn tromboza
Consumul zilnic al unui pahar de suc de rosii reduce agregarea trombocitelor in mod semnificativ. Este important sa beti suc de rosii cu continut scazut de sodiu daca incercati sa va protejati impotriva trombozei, deoarece nivelurile ridicate de sodiu pot provoca efecte negative pentru acest tip de boala.
5. Reducerea inflamatiilor
Studiile au aratat, de asemenea, un pahar de suc de rosii pe zi poate reduce nivelurile sanguine de TNF-alfa cu 34%. TNF-alfa provoaca inflamatii. Niveluri ridicate de TNF-alfa au fost gasite la persoanele cu boli cronice, degenerative, cum ar fi bolile cardiace, cancerul, osteoporoza si Alzheimer.