Cunoscuta sub numele de negelarita sau iarba de negi, rostopasca este o planta care creste in Romania in curtile oamenilor, pe pajisti, atat in zona de campie, cat si in zona montana, avand efecte curative confirmate de catre specialisti. Planta este usor de recunoscut datorita florilor galbene, dar si a lichidului galben pe care il elimina atunci cand este rupta. Planta creste in zonele umbroase, langa asezarile umane si are proprietati curative care o fac apreciata atat de catre medici, cat si de pacienti. Cu proprietati antispasmodice, diuretice, antivirale, purgative si expectorante, rostopasca era folosita in trecut pentru a trata icterul, bolile de ficat, constipatia si calculii biliari.
Beneficii rostopasca
Rostopasca este o planta cunoscuta pentru ca lupta cu organismele daunatoare, mai ales cu anumiti streptococi, dar si pentru ca amelioreaza problemele gastrice si reduce severitatea refluxului gastroesofagian, totodata calmand durerile stomacale, greata, crampele, varsaturile si balonarea.
Rostopasca ajuta si la regenerarea hepatica, fiind recomandata in afectiunile hepatice inflamatorii, daca este consumata sub forma de ceai si tinctura. In hepatita A, ceaiul de rostopasca ajuta la grabirea vindecarii si la eliminarea simptomelor. Mai mult decat atat, ceaiul de rostopasca are proprietati antioxidante puternice, ajutand organismul in lupta contra radicalilor liberi si stimuland activitatea bilei, fiind totodata recomandata in dischinezie biliara.
Rostopasca amelioreaza colita ulcerativa si dermatita atopica, avand un important efect analgezic. Fiind cunoscuta din cele mai vechi timpuri ca fiind remediu pentru negi, compresele pe baza de rostopasca si decoctul din planta inca sunt folosite pentru tratarea negilor si pentru ameliorarea durerilor articulare.
Rostopasca nu trebuie consumata de femeile insarcinate si cele care alapteaza, dar nici de persoanele care sufera de lupus sau de scleroza multipla. Consumata in exces, rostopasca are efecte adverse al nivelul ficatului, generand fenomele hepatice toxice, foarte periculoase in afectiunile hepatice in stadii avansate. Dozele de administrare a produselor si preparatelor pe baza de rostopasca trebuie ajustate cu ajutorul medicului curant.