Teama de dentist este una dintre cele mai des intalnite fobii in randul romanilor. Cel mai adesea aceasta teama este legata de frica de durere sau de o experienta proasta traita in copilarie din cauza unui medic lipsit de empatie. In anumite cazuri, teama de dentist poate duce la refuzul tuturor ingrijirilor stomatologice fapt care duce la o sanatate orala precara.
Cum pot trece oamenii peste teama de dentist
Numita si odontofobie, in cele mai grave cazuri teama fata de medicul dentist poate avea consecinte grave asupra dintilor si asupra sanatatii in general. Pacientii ar trebui sa stie ca exista o serie de tehnici de relaxare, medicamente, inhalo-sedare sau chiar anestezie generala astfel incat sa poata depasi mai usor aceasta frica.
Amanarea consultatiilor poate creste riscul de inrautatire a potentialelor probleme. Cu toate acestea, mai mult de jumatate dintre persoanele care se tem asteapta ca o problema sa devina serioasa inainte de a-si face curaj sa mearga la dentist. Chiar si in cazul durerii severe, unii oamenii prefera sa apeleze la fel de sfaturi din batrani sau la medicamente pentru calmarea durerii resimtite.
Avand in vedere realitatea societatii de astazi, exista medici stomatologi care au fost instruiti in mod specific in una sau mai multe metode de relaxare pentru a reduce anxietatea si perceptia durerii (terapii cognitive si comportamentale, hipnoza, acupunctura). De asemenea, exista o serie de medicamente cu proprietati anxiolitice sau relaxante, prescrise de medicul dentist care pot fi luate cu o zi inainte de consultatie. In felul acesta, oamenii sunt mult mai degajati si accepta mult mai usor sa se aseze pe scaunul medicului dentist fara sa mai aiba palpitatii sau fara sa le mai transpire palmele.
Inhalo-sedarea este o tehnica folosita de regula in cazul copiilor, insa poate fi folosita si in cazul adultilor. Pacientii trebuie sa respire intr-o masca si in cateva minute sunt complet relaxati ca si cum ar pluti pe un nor. Efectele dispar imediat ce masca este indepartata. Mai mult decat atat, inhalosedarea nu are efecte adverse asa ca se doveste extrem de utila la copii, femei insarcinate, varstnici si persoane cu dizabilitati.
Anestezia generala necesita spitalizare si este, in principiu, rezervata celor mai grave cazuri care necesita extractia multor dinti. Pacientul este intubat si, in general, este tinut peste noapte pentru monitorizare.