Bolile plantelor din gradina

tipuri diete crude
Dieta cu alimente crude
mai 12, 2021
cumpar bijuterii vechi
Raspunde cu incredere la anuntul “cumpar bijuterii vechi” al magazinului HQZ!
iunie 3, 2021

Bolile plantelor din gradina

boli plante

Bolile fungice, bacteriene, virale afecteaza adesea sanatatea plantelor. Din fericire, industria chimica si farmaceutica moderna au dezvoltat numeroase preparate chimice si biologice care distrug sau reduc semnificativ numarul si nocivitatea bolilor. Exista 4 amenintari care nu ar trebui subestimate si de care gradinarul ar trebui sa fie constient.

  • Bolile fungice: cele mai frecvente in gradina

Bolile fungice sunt cauzate de o ciuperca ale carei filamente invadeaza plantele. Aceste tulburari afecteaza frecvent plantele de gradina.

Atunci cand apar simptome, este deja prea tarziu pentru a trata partile afectate de boala. Apoi, este necesar sa se trateze restul plantei (si pe cele prezente in apropiere) pentru a eradica infectia si a preveni raspandirea acesteia. Exemple de boli fungice: mucegaiul cenusiu, fainarea, rugina etc.

  • Bolile bacteriene intr-o gradina

Primavara, vantul, insectele si ploile raspandesc boli bacteriene care ataca organele plantelor (frunze, flori, lemn). Cele care afecteaza frunzele sau florile sunt mai usor de tratat decat bolile care ataca ramurile sau trunchiul copacului. Pentru a evita orice contaminare, se recomanda aplicarea unui tratament preventiv plantelor, toamna si primavara.

  • Boli fiziologice: deficiente

Cloroza foarte frecventa este rezultatul unei deficiente pronuntate de clorofila, ea insasi fiind cauzata de lipsa unui element din sol. Aceasta boala determina decolorarea frunzelor copacului, un simptom cauzat de un defect al mecanismului fotosintetic.

Tratamentul clorozei variaza in functie de deficienta detectata. Tratamentul preventiv, inainte de orice plantare, ramane cea mai buna aparare impotriva acestei boli, datorita contributiei elementelor absente din sol.

  • Boli virale ale plantelor de gradina

Exista mai mult de 1000 de specii virale care pot afecta plantele. Desi se gasesc mai rar la pomii fructiferi, plantele ornamentale sunt foarte sensibile la acestia. In ceea ce priveste legumele, si acestea pot fi afectate de aparitia bolilor virale.

Bolile virale ale plantelor sunt transmise de seminte sau afide. Ele pot fi, de asemenea, legate de transformarile genetice sau de incalzirea globala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.