Alegerea unui ghiveci de flori poate parea banala. Cu toate acestea, materialul si forma recipientului in care sunt plantate florile pot juca un rol in sanatatea lor. Iata o prezentare generala a diferitelor optiuni disponibile.
Ghiveci din plastic: economic, dar nu foarte estetic
Avantajele plasticului
Plasticul este unul dintre cele mai utilizate materiale in gradinarit. Este un material usor de manevrat. Plasticul nu este fragil si nu se rupe daca este scapat, spre deosebire de teracota.
Acest material este usor de curatat: un burete umed este suficient pentru a face sa para nou. Acest lucru il face infinit mai practic decat lemnul, care trebuie tratat impotriva umiditatii.
Rezistent, nu se teme de temperaturile extreme. In cele din urma, plasticul este mult mai ieftin decat alte materiale.
Dezavantaje
Se poate decolora cand este expus la soare prea mult timp.
Teracota: avantaje
Asezarea florilor intr-un ghiveci de teracota are mai multe avantaje. In primul rand, este estetic: oricare ar fi modelul vasului, teracota este intotdeauna mai decorativa decat plasticul. Intr-adevar, mai natural, aduce o nota rustica interiorului, gradinii sau balconului.
In plus, poate fi potrivita atat in interiorul, cat si in exteriorul casei. Apoi, permite plantelor sa ramana sanatoase: teracota este permeabila la apa si aer. Astfel, planta evolueaza intr-un mediu drenat si ventilat. Insa aceasta implica udarea frecventa, deoarece oala de teracota nu este etansa.
Dezavantaje
Teracota este un material friabil: prin urmare, se poate sparge sau rupe cu usurinta. In plus, acest material este sensibil la inghet. Expus la temperaturi sub 0 ° C, se poate sparge. Prin urmare, trebuie manipulat cu grija. In al doilea rand, acestea sunt relativ grele: daca ghiveciul este suficient de mare, poate fi dificil de manevrat.
Ghivece din lemn: rezistente dar nu impermeabile
Avantajele lemnului
Alegerea unui ghiveci din lemn are mai multe avantaje:
Mai solid decat teracota, lemnul este mai putin probabil sa se despice sau sa crape. In plus, este rezistent la inghet. In cele din urma, este un material izolant, care protejeaza radacinile plantelor de variatiile de temperatura.
Recipientele din lemn sunt utilizate in principal pentru plantarea arbustilor si amenajarea plantelor.
Dezavantaj: sensibil la apa
Lemnul este un material sensibil la apa. Poate putrezi la contactul cu solul umed.