Pandemia de gripa

personalitate copii
Educatie pentru viata
mai 29, 2020
Software retail: cat de mult conteaza sistemele de distributie?
iunie 5, 2020

Pandemia de gripa

faze pandemie gripala

Gripa este o boala cauzata de mai multe tipuri de virusuri. Aceasta este responsabila in fiecare an de epidemii care afecteaza toate grupele de varsta. O pandemie este o epidemie foarte mare, care afecteaza mai multe continente, chiar si intreaga lume.

In general, aceasta este legata de aparitia unui nou subtip de virus, la care populatia nu a fost niciodata expusa. Din cauza aparitiei multor cazuri de gripa intr-o perioada foarte scurta de timp, pandemiile provoaca perturbari sociale si economice semnificative.

  • Cele 6 faze ale unei pandemii gripale

Organizatia Mondiala a Sanatatii a definit 6 faze de pregatire si alerta la pandemia de gripa, dupa cum urmeaza:

Faza 1: Virusurile gripei circula continuu la animale, in special la pasari, dar nu sunt raportate cazuri umane.

Faza 2: Un virus de gripa animala care circula la animale domestice si salbatice cauzeaza infectii la om si, prin urmare, este considerat a reprezenta o potentiala amenintare a unei pandemii.

Faza 3: Un virus al gripei afecteaza grupuri sporadice, dar nu duce la transmiterea de la om la om suficient de mult pentru a mentine focarele la nivelul comunitatii.

Faza 4: Transmiterea verificata de la om la om a unui virus de gripa animal capabil sa provoace „focare la nivelul comunitatii”. Faza 4 indica o crestere semnificativa a riscului unei pandemii, dar nu inseamna neaparat ca o pandemie este inevitabila.

Faza 5: Se caracterizeaza prin raspandirea virusului de la om la om in cel putin doua tari dintr-o regiune OMS. Desi majoritatea tarilor nu sunt afectate in acest stadiu, declaratia din faza 5 este un semnal puternic ca o pandemie este iminenta si ca mai este putin timp pentru finalizarea organizarii, diseminarii si implementarii.

Faza 6: Faza pandemica se caracterizeaza prin focare la nivelul comunitatii in cel putin o tara a altei regiuni OMS, pe langa criteriile definite in faza 5. Declaratia acestei faze va indica faptul ca o pandemie globala este in curs de desfasurare.

Un virus pandemic poate provoca simptome usoare la oameni sanatosi dintr-o tara si poate fi mult mai virulent in alta tara (deoarece sistemele imunitare ale oamenilor vor fi mai mult sau mai putin eficiente).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.