Care este diferenta dintre un chist si o tumora?

Alimente BIO cu proprietati antibacteriene – Mierea de Manuka
ianuarie 18, 2021
Ce este abcesul dentar si ce complicatii poate da?
ianuarie 28, 2021

Care este diferenta dintre un chist si o tumora?

chist

Tumorile si chisturile pot avea aspect similar, dar au cauze diferite. Pentru a stabili daca o persoana are o tumora sau un chist, un medic poate folosi tehnici imagistice sau poate face o biopsie. Un chist este un sac de tesut care este umplut cu o alta substanta, cum ar fi aerul sau fluidul.

Tumorile sunt mase solide de tesut. Chisturile se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe oase si tesuturi moi.

Majoritatea chisturilor sunt necanceroase, desi exista unele exceptii. Chisturile se pot simti moi la atingere, iar o persoana poate fi capabila sa le miste cu usurinta.

Tumorile pot creste, de asemenea, aproape oriunde in corp. Acestea tind sa creasca rapid si sunt de obicei ferme la atingere. Este posibil sa existe chisturi si tumori in acelasi organ.

  • Diagnostic

Un medic poate folosi mai multe metode de diagnostic pentru a distinge o tumora de un chist. Va incepe prin cunoasterea istoricului medical, va intreba cand au inceput simptomele. Momentul simptomelor este important. De exemplu, chisturile pot deveni mai vizibile in jurul menstruatiei, din cauza fluctuatiilor hormonale.

Un medic va examina, de asemenea, chistul sau tumora, daca este posibil. Va lua in considerare locatia, culoarea, cum se simte si daca se scurge vreun material din aceasta.

De asemenea, poate folosi ultrasunetele pentru a examina un chist sau o tumora situata in corp. Imaginea cu ultrasunete poate arata adesea daca un nodul este gol, umplut cu lichid sau o colectie de celule.

In unele cazuri, poate solicita o biopsie, care implica indepartarea nodului sau a celulelor din acesta. Biopsia va fi trimisa la un laborator pentru testare.

Desi nu toate chisturile si tumorile necesita tratament, unele trebuie atent examinate mai ales daca isi modifica forma.  Alte simptome potential periculoase includ:

  • sangerare din zona;
  • durere sau sensibilitate;
  • o incapacitate de a efectua activitati zilnice din cauza tumorii sau chistului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.