Laptopurile sau desktopurile pot fi integrate in retele ce comunica cu alte dispozitive de acest gen prin cateva sisteme interne sau externe. In ceea ce priveste dispozitivele externe, acestea se bazeaza pe routere sau cabluri ce asigura accesul la internet si care permit laptopurilor sau desktopurilor sa comunice intre ele, facilitand si partajarea de fisiere si accesul la anumite documente comune.
Aceste retele se intalnesc in sediile de companii unde angajatii au acces la fisiere de interes comun si trebuie sa comunice intre ei rapid si eficient. Placa de retea este o componenta hardware ce permite laptopurilor sau desktopurilor sa functioneze in relatie cu alte dispozitive, dar care trebuie sa fie sustinuta de un soft corespunzator ce permite un rulaj rapid si o functionare buna.
Ce este placa de retea si ce caracteristici are?
Placa de retea este un circuit imprimat ce faciliteaza comunicarea intre dispozitivul in care este montata si reteaua din care face parte, pe suprafata careia sunt montate componente electronice ce asigura conectarea dispozitivului la retea si comunicarea cu aceasta. Placa de retea este montata intr-un spatiu special destinat ce apare pe placa de baza a dispozitivului. Principalele caracteristici ale unei placi de retea sunt:
- prezenta unui indicator unic, astfel incat placa sa fie localizata indiferent de locul in care activeaza;
- capabilitatea de a utiliza una sau mai multe tehnici astfel incat sa indice disponibilitatea pachetelor de transferat;
- capacitatea ca bitii sa se transfere cu ajutorul unei conexiuni seriale unul cate unul si printr-o conexiune paralela pentru comunicarea cu dispozitivul.
Placa de retea are mai multe viteze cu care poate rula, vitezele se masoara in biti pe secunda si modelele cu peste 1000 Mbit/s pot fi declarate profesionale.
Mentenanta placii de retea
Functionarea corespunzatoare a placii de retea depinde de mentenanta. Aceasta componenta re nevoie de un proces de supraveghere continuu care sa identifice potentialele probleme la nivelul componentei hard, cat si soft. In acest sens, se recomanda:
- curatarea ocazionala a placii de retea;
- update-ul driverului;
- mentinerea cablurilor in pozitie dreapta.