Ce este un cablu fibra optica si cum functioneaza

ceai rostopasca
Rostopasca – planta cu beneficii miraculoase asupra sanatatii
noiembrie 22, 2019
cadou șefi
Care sunt cele mai bune cadouri pentru cupluri?
decembrie 5, 2019
Pigtail fibra optica

Un cablu fibra optica reprezinta un cablu care are in interior una sau chiar mai multe fibre optice care au rolul de a conduce lumina. Aceste cabluri optice au o utilizare foarte vasta in special atunci cand sunt folosite in telecomunicatii. Fibrele sunt de obicei acoperite individual utilizand straturi de plastic care sunt introduse intr-un tub special pentru protectie si adecvat pentru mediul in care cablul se monteaza.

Cum este proiectat un cablu fibra optica

Un cablu fibra optica este format din miez si invelis, ambele fiind selectate pentru a obtine o reflexie interna totala, care se va datora diferentei existente la nivelul indicelui de refractie pentru cele doua medii. Acest lucru este dat de invelisul cablului care este acoperit la randul sau cu un strat realizat din acrilat sau din poliamida. Fibrele care au invelisul individual sunt cele care sunt alcatuite din fascicule sau din panglici si sunt ulterior acoperite cu straturi dure de rasina sau cu tuburi de extrudat.

Pentru utilizarea acestor cabluri in interior, fibra este de obicei inglobata in materiale plastice alaturi de un manunchi de fibre polimerice flexibile asa cum sunt cele din aramida, care formeaza doar un singur cablu. Fiecare terminal ar putea avea si un conector special conceput care sa permita deconectarea si conectarea usoara in retea.

Cablu fibra optica | smd-plus.ro

cablu fibra optica

Pentru a fi utilizate in medii foarte solicitante, este necesar sa fie cumparate cabluri care au o structura robusta. In structurile de tipul tub liber, fibra va fi plasata in tuburi rigide sau semi rigide, care permite cablului sa se lungeasca rapid fara sa fie necesar ca fibra sa fie intinsa. Lucrul acesta are rolul de a proteja fibra de tensiuni mecanice pe timpul montarii sau atunci cand sunt variatii de temperatura. Tublul liber ar putea sa fie uscat sau umplut cu gel. In cazul in care tubul este uscat, fibrele au o protectie redusa, insa tot cablul costa mai putin.

Se pot cumpara si cabluri in care fibra se afla in polimer dens, o constructie numita de obicei si separator intins. Aceste cabluri se mai numesc si tight buffer si sunt facute pentru mai multe aplicatii, cele mai comune dintre ele fiind cele care poarta numele de breakout sau de distribution. Aceste cabluri au in interior un ripcord, format din doua elemente utilizate pentru consolidate, fire rezistente si un tub separator care are o grosime de 3mm. Toate aceste elemente constructive au rolul de a oferi rezistenta cablului.

Puteti gasi mai multe modele de cabluri si multe alte lucruri utile pentru reteaua dumneavoastra pe smd-plus.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.