Despre diabet – cauze si simptome

service-auto-din-Bucuresti
Service auto multimarca: de ce sa-ti lasi masina pe mana specialistilor?
mai 13, 2020
Hqz.ro
Ce obiecte interesante poti gasi la un amanet de antichitati?
mai 25, 2020

Despre diabet – cauze si simptome

diabet tip1

Una dintre principalele afectiuni ale societatii moderne actuale este diabetul. Diabetul implica tulburari ale hormonului insulina. Diabetul poate fi de tip 1 sau de tip 2 si apare in momentul in care insulina nu este secretata de catre pancreas sau este secretata intr-o cantitate mult prea mica, dar si atunci cand organismul nu raspunde corespunzator la insulina.

Diabet – cauze, factori de risc, simptome si diagnostic

Printre factorii de risc ai diabetului tip 1 se numara infectiile virale care ataca pancreasul, bolile autoimune, dar si rasa (acesta apare mai des la caucazieni). Diabetul de tip 2 include factori de risc precum prediabet, nivelul crescut al glicemiei in sange, factori genetici, sedentarism, obezitate, boli cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, grasimi excesive in sange, dar si varsta de peste 45 de ani si sindromul ovarelor polichistice.

In ceea ce priveste simptomele diabetului, acestea includ foamea si setea excesiva, uscaciunea gurii, greata, varsaturi, dureri abdominale, urinari frecvente, scadere in greutate in mod inexplicabil, oboseala accentuata, vederea in ceata, respiratia grea, infectiile pielii, respiratie cu miros fructat sau de acetona, greata, varsaturi, durere de stomac.

Diagnosticul diabetului se pune numai de catre un medic specialist in urma testarilor de glicemie mai mari de 126 mg/dl la testari separate. Acesta se pune numai dupa masurarea glicemiei, mai ales dimineata pe nemancate, prin testul de toleranta la glucoza si hemoglobina glicozata.

In ceea ce priveste tratamentul diabetului, acesta presupune asigurarea unui nivel suficient de insulina in corp pentru a ajuta organismul sa foloseasca in mod corect glucoza din sange. Insulina se injecteaza zilnic in doza stabilita de medic iar glicemia trebuie masurata zilnic. Tratamentul diabetului este asociat si cu exercitii fizice si cu dieta saraca in carbohidrati, in zahar, grasimi, in mentinerea greutatii corporale, in folosirea medicamentelor prescrise de medic si in scaderea in greutate.

Se recomanda renuntarea la fumat, o dieta echilibrata, exercitii fizice facute in mod constant, precum si mentinerea greutatii corporale si consumului unor alimente cat mai proaspete, cele mai indicate fiind: lactatele degresate, pestele bogat in Omega 3, fasolea neagra, legumele verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.