Cumpararea unei locuinte si decizia de a lua un credit ipotecar in acest sens presupun un proces complicat si consumator de timp, motiv pentru care cei care se hotarasc sa faca acest pas trebuie sa fie pregatiti sa isi asume aceasta responsabilitate.
Decizia de a cumpara propria casa este una dintre pasii majori in viata, astfel ca ea trebuie sa fie fundamentata pe ceva mai mult decat cautarea unor oferte de vanzare online sau pe cateva calcule ale bugetului avut la dispozitie.
Cateva lucruri de avut in vedere:
1. La prima vedere, daca valoarea ratelor bancare pentru un credit ipotecar nu depaseste chiria pe care o plateste deja, atunci este tentat sa creada ca achizitia este o solutie buna. Totusi, ar trebui sa ia in calcul avansul pe care-l va achita pentru noua locuinta, costurile cu amenajarea si mobiliarea, eventual renovarea, daca este un imobil vechi.
2. Daca are un job sigur pentru urmatoarea perioada si este sigur ca nu doreste sa se mute in alta localitate/ tara mai mult timp, atunci este pregatit pentru o achizitie.
3. Majoritatea tinerilor nu dispun de suma necesara unei achizitii, asa incat sunt nevoiti sa apeleze la un credit ipotecar pentru a-si cumpara propria casa. De aceea, urmatorul pas important este sa solicite un calcul din partea unei banci, eventual o pre-aprobare de credit ipotecar. De regula obtinerea unui credit ipotecar dureaza si cateva luni.
4. Alegerea momentului achizitiei trebuie pregatita cu grija. Un timp prea indelungat nu are sens, in schimb o perioada prea scurta s-ar putea sa creeze dificultati.
5. Cei care cumpara pentru prima data o locuinta, se asteapta ca totul sa decurga rapid si usor. Daca au totusi asteptari realiste cu privire la timpul, efortul, suma cheltuita, stresul si consumul de energie pe care le implica tranzactia si mutarea, atunci este cu adevarat pregatit sa mearga mai departe.
Cu toate acestea, in pofida cresterii preturilor imobilelor rezidentiale, cererea populatiei pentru creditele de achizitie de locuinte si terenuri a crescut semnificativ. De asemenea, odata cu evolutia pozitiva a cererii de credite ipotecare, bancile au respins substantial mai putine cereri ale romanilor pentru acest tip de credite.