Ingrijirea pomilor fructiferi

urgente stomatologice
Principalele diferente intre proteza dentara simpla si proteza pe implant
august 11, 2020
Cele mai bune servicii de inchirieri stivuitoare
august 25, 2020

Ingrijirea pomilor fructiferi

ingrijire pomi fructiferi

Pentru o mentinere sanatoasa a pomilor fructiferi este necesar sa li ofere o anumita ingrijire pe tot parcursul anului. Pomii fructiferi, ca majoritatea plantelor, au nevoie de apa pentru a trai. Cei trei ani de la plantare reprezinta perioada critica, deoarece trebuie sa formeze un nou sistem de radacini si sa se stabileasca in noul lor mediu.

Alimentarea cu apa trebuie sa fie foarte regulata in aceasta perioada, mai ales pe vreme calda si uscata. Aceasta trebuie facuta de doua ori pe saptamana seara, vara. Insa, pomii fructiferi pitici crescuti in ghivece necesita o udare si mai frecventa, deoarece substratul se usuca foarte repede.

  • Fertilizare

Dupa fructificare, pomii fructiferi au nevoie de substante nutritive pentru a-si pregati rezervele si pentru a lupta mai bine impotriva iernii. Este indicata aplicarea compostului bine macerat sau gunoi de grajd sub coroana lor, daca sunt plantati pe pamant deschis in gradina.

  • Raritul fructelor

Dupa cum se stie, pomii fructiferi plantati recent necesita cativa ani pentru a-si atinge potentialul maxim. Vor incepe apoi sa produca fructe care trebuie sa fie rarite pentru a nu epuiza copacul. Asadar, este necesara inlaturarea si lasarea a doar cateva fructe pe ramura – acestea vor fi mai mari si mai gustoase, acest lucru se intampla in special la piersici, pere sau mar. Se inlatura cand fructul are dimensiunea unei bile.

  • Prima taiere a pomilor fructiferi

Prima taiere se face dupa cumpararea copacului, la momentul plantarii acestuia. In primul rand, se intervine la radacini pentru a obtine o taietura curata si sanatoasa, o retea de radacini omogene – astfel se incurajeaza copacul sa produca radacini secundare, garantand o recuperare buna. De stiut ca, atunci cand copacii ies din pepiniera, ei sunt dezradacinati cu o lopata. Aceasta operatie produce rani radacinilor care dureaza ceva timp pentru a se vindeca.

In al doilea rand, atunci cand se reduce sistemul de radacina, este necesar sa se reduca si dimensiunea ramurilor, pentru a nu crea un dezechilibru intre partea supraterana a pomului si partea subterana. Pentru a face acest lucru, se vor elimina ramurile care se incruciseaza in interiorul coroanei – obiectivul fiind obtinerea unui cadru ventilat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.