Tartrul, stratul calcifiat aderent la suprafața dinților și format din mineralizarea plăcii bacteriene, reprezintă una dintre problemele stomatologice cele mai frecvente cu care ne confruntăm, dar trebuie conștientizat că apariția și persistența acestuia nu este doar un inconvenient de natură estetică, ci, neîndepărtat la timp, creează premisele unor afecțiuni dentare mult mai grave, precum gingivita, paradontoza etc.
Fie că este vorba de tartru supragingival, fie că acesta apare și la nivel subgingival, tehnica adoptată de medicul stomatolog este aceeași: detartrajul – procedura medicală de îndepărtare a lui în cabinete profesionale (cum este cabinet stomatologic Colentina, Elveto Dent, pentru detartraj sector 2, despre care vă puteți inform aici: elveto-dent.ro), prin instrumentar acționat manual sau prin intermediul ultrasunetelor, cu ajutorul aerului comprimat. Pentru îndepărtarea tartrului subgingival se performează detartrajul manual, cu ajutorul unor instrumente precum chiurete speciale, pile și razuse subgingivale. Procedura necesită un efort considerabil din partea medicului stomatolog, atenție și concentrare susținute, pentru a asigura precizia mișcărilor și a reduce riscul de rănire a gingiei, a dinților vecini și, implicit, sângerarea.
Indepărtarea tartrului supragingival
Pentru îndepărtarea tartrului supragingival se preferă tehnica detartrajului cu ajutorul a două tipuri de aparate de ultrasunete: piezoelectrice și magnetorestrictive. Acest tip de detartraj se efectuează și pentru îndepărtarea petelor colorate de pe smalț, pentru îndepărtarea unor depozite minerale foarte aderente, în cazul bolnavilor hemolitici. Deoarece prezintă avantajul unui disconfort minim pentru pacient, fiind mult mai bine tolerat și în același timp mai puțin traumatizant pentru smalțul dinților, detartrajul cu ultrasunete este o tehnică tot mai larg aplicată de către cadrele medicale specialiste în abordarea problemei tartrului. În cazul pacienților cardiaci, purtători de pacemaker, precum și al celor cu sensibilitate dentinară accentuată, cu reflex accentuat de vomă, probleme respiratorii precum astm, emfizem pulmonar, dinți cu suprafața radiculară expusă, se recomandă detartrajul manual. Asemănător celui cu ultrasunete, dar de o eficiență mai redusă, detartrajul sonic antrenează, în schimb, un jet puternic de aer care îndepărtează depunerile de tartru aflate în stadii incipiente.
Se recomandă, în cazul detartrajului, efectuarea unei vizite la medic o dată la șase luni, iar pentru cei care au lucrări fixe și implanturi (unde riscul depunerii plăcii bacteriene este mult mai mare), o dată la patru luni.