Totul despre caria dentară

Caria dentară este una dintre cele mai răspândite afecțiuni la nivel mondial, afectând oameni de toate vârstele. Este o boală care poate fi prevenită și tratată eficient, dacă este identificată în timp.

Ce este caria dentară?

Caria dentară se caracterizează prin distrugerea structurilor dintelui, cauzată de acizii produși de bacteriile din cavitatea bucală. Aceste bacterii transformă zaharurile din alimente în acizi, care erodează smalțul și dentina – părțile dure ale dintelui.

Cum se formează caria dentară?

Procesul de formare a cariei dentare este unul gradual. În primă faza, placa bacteriană se acumulează pe suprafața dintelui, iar bacteriile încep să metabolizeze zaharurile, producând acizi.

Acizii atacă smalțul dintelui, provocând demineralizarea acestuia – stadiul inițial al cariei, numit leziune albă.

Dacă procesul nu este oprit, acizii pătrund în dentină, formând o cavitate. În acest stadiu, caria este adesea dureroasă și necesită intervenție stomatologica la clinica Elveto-Dent.ro.

Cum se tratează caria dentară?

Tratamentul cariei dentare depinde de severitatea leziunii. În stadiile incipiente, poate fi suficientă o igienizare profesională și aplicarea unor geluri cu fluor pentru a remineraliza smalțul.

În cazul cariilor avansate, este necesară îndepărtarea părții de dinte afectate și restaurarea acestuia cu o plombă. În cazurile severe, când caria a atins pulpa dentară, poate fi necesar un tratament endodontic (tratament de canal) sau chiar extracția dintelui.

Clinica dentara Elveto Dent | Elveto-Dent.ro

caria dentară

Cum se previne caria dentară?

Prevenirea cariei dentare implică o igienă orală corespunzătoare, care include periajul dentar de două ori pe zi, folosirea aței dentare și controale stomatologice regulate la clinica dentara Elveto Dent, spre exemplu.

Alimentația joacă, de asemenea, un rol important – evitarea consumului excesiv de zahăr și a alimentelor acide poate reduce riscul de carie dentară.

În concluzie, caria dentară este o afecțiune comună, dar prevenibilă și tratabilă. Prin menținerea unei igiene orale adecvate și prin efectuarea de controale dentare regulate, puteți păstra sănătatea orală pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.