scaun cu rotile
Importanta componentelor unui fotoliu rulant
septembrie 30, 2020
CasaEduard.ro
Pozitionarea celor mai moderne paturi pentru dormitor
octombrie 8, 2020

Ce este astmul?

cauze astm

Astmul este o boala caracterizata prin inflamarea mai mult sau mai putin a tractului respirator, in bronhii. Este o boala cronica manifestata cel mai adesea prin atacuri intercalate cu perioade in care respiratia este normala.

Astmul si bronsita au simptome similare, dar cauze diferite. Atat in ​​astm, cat si in bronsita, caile respiratorii se inflameaza. Ca rezultat, mai putin oxigen intra in organe si tesuturi. Prea putin oxigen provoaca simptome precum respiratie scurta, tuse si senzatia de apasare a pieptului. Virusii sau factorii de mediu precum fumul de tutun si poluarea provoaca bronsita.

Astmul: cauze si posibile complicatii

Cauzele astmului bronsic nu sunt bine cunoscute, desi se stie ca exista atat factori de risc genetici, cat si de mediu. Inflamatia cailor respiratorii are ca rezultat producerea de mucus gros in interiorul bronhiilor, ceea ce impiedica circulatia aerului. In acelasi timp, muschii din jurul bronhiilor se contracta, determinand „inchiderea” bronhiilor (bronhospasm). Aceasta cauzeaza disconfort respirator.

Astmul este asociat cu alergii respiratorii in 80% din cazuri, dar nu este intotdeauna de origine alergica. La persoanele cu astm, exista o sensibilitate excesiva a bronhiilor (hiperreactivitate) la una sau mai multe substante. Urmatorii factori pot declansa un atac de astm sau pot duce la o respiratie mai dificila:

  • Alergeni in aer (praf, polen, par de animale, acarieni);
  • Poluanti atmosferici (iritanti la locul de munca, fum din focurile de lemne, gaze de esapament, poluarea aerului etc.);
  • Fum de tigara;
  • Alimente (alergii alimentare) sau aditivi alimentari, cum ar fi sulfatii;
  • Anumite medicamente (aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene, beta-blocante);
  • Infectii ale tractului respirator (aceli, bronsite, sinuzite etc.), deoarece provoaca inflamatii locale;
  • Exercitiu fizic, mai ales cand se face in aer liber iarna, pe vreme rece si uscata;
  • Emotii puternice (rasete, plans, furie, emotie), mai ales la copii.

Un astm slab controlat poate provoca simptome permanente. In mod exceptional, poate fi complicat cu suferinta respiratorie si poate pune in pericol viata persoanelor care sufera de aceasta. Astfel, marea majoritate a persoanelor cu astm poate trai destul de normal, cu conditia sa isi urmeze tratamentul in mod corespunzator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.