Exercitii pentru stimularea limbajului la copii

masini de inchiriat din Otopeni
De ce sa nu fumezi in interiorul unei masini de inchiriat?
septembrie 17, 2020
reflex supt
Reflexele nou-nascutului
septembrie 30, 2020

Exercitii pentru stimularea limbajului la copii

limbaj copii

Stimularea limbajului la copii este un proces evolutiv care necesita timp. Insa, parintii pot contribui la dezvoltarea limbajului, acesta fiind un factor cheie in dezvoltarea sociala a copilului. Din acest motiv, este important ca acestia sa ii ofere un model de pronuntie corect articuland bine sunetele.

Pentru a dezvolta vorbirea la copil, este necesar un dialog constant. Trebuie sa fie sistematic si adaptat la varsta, capacitatile si interesele copilului. Chiar daca uneori parintii sunt tentati sa foloseasca diminutive sau un limbaj copilaresc este de preferat ca acestea sa fie evitate. Ei trebuie sa puna intrebari deschise pentru a permite copilului sa se exprime si sa-si dezvolte mesajele.

  • Faceti plimbari

Plimbarile, calatoriile sau excursiile sunt diverse experiente care permit copilului sa dobandeasca senzatii noi si mai ales cuvinte noi. In plus, emotiile il vor motiva sa se exprime si sa-si impartaseasca liber sentimentele, in functie de posibilitatile sale.

Trebuie discutat cu el despre tot ce vede in jur, culori, sunete, arome, oameni etc. De asemenea, parintii trebuie sa profite de tot ceea ce ii inconjoara pentru a crea o conversatie interesanta pentru copil.

  • Invata-l sunetele produse de animale

O alta activitate pe care copiii o iubesc este de a lega numele animalelor cu sunetele pe care acestea le scot. In prezent, se pot gasi aplicatii mobile cu aceste optiuni.

O modalitate de a face acest exercitiu este ca parintii sa imite sunetul unui animal de companie si sa-l intrebe pe cel mic despre ce animal este vorba. Pot, de asemenea, sa intrebe copilul despre sunetele pe care le fac ratele sau cainii, iar copilul ar trebui sa reproduca sunetele acestora.

  • Invata-l sa-si spuna numele

Pe langa importanta si utilitatea cunoasterii numelui, aceasta activitate il va ajuta pe copil sa dezvolte capacitatea de a numi oameni, obiecte si actiuni.

Daca raspunde bine, copilul trebuie laudat. Daca raspunsul este incorect, trebuie repetat exercitiul de la inceput. Se poate folosi acelasi exercitiu numind parti ale corpului sau alte obiecte familiare, cum ar fi: jucarii, ustensile utilizate frecvent etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.