Reflexele nou-nascutului

limbaj copii
Exercitii pentru stimularea limbajului la copii
septembrie 22, 2020
scaun cu rotile
Importanta componentelor unui fotoliu rulant
septembrie 30, 2020

Reflexele nou-nascutului

reflex supt

La nastere, reflexele nou-nascutului cu siguranta ii pot surprinde pe parinti. Aceste reflexe sunt miscari involuntare care apar automat fara ca bebelusul sa-i trimita un mesaj creierului. Sunt foarte importante, deoarece indica faptul ca sistemul nervos al bebelusului functioneaza bine. Iata principalele reflexe prezente la bebelus:

  • Reflexele de baza

Reflexele de baza se mai numesc si reflexe arhaice, deoarece au o origine primitiva. Intrucat un nou-nascut are foarte putine abilitati, aceste miscari automate prezente la toate mamiferele i-au asigurat initial supravietuirea. Unele dintre aceste reflexe sunt inca necesare pentru supravietuirea nou-nascutului astazi.

  • Reflexul Moro

Cand apare o miscare brusca sau un zgomot puternic, bebelusul isi intinde picioarele, bratele si degetele incrucisate inainte de a le strange la corp. Acest reflex indica faptul ca sistemul nervos al sugarului functioneaza bine.

  • Reflex de mers taras

Cand bebelusul sta intins pe burta, isi ridica fesele in sus si isi extinde picioarele pentru a avansa. Acest lucru permite bebelusului nou-nascut asezat pe burtica mamei sale sa se tarasca la san.

  • Reflexul de supt

Un nou-nascut are reflexul de a suge atunci cand i se pune un deget la gura. Acest reflex ii permite sa bea si sa inghita. Reflexul de supt il ajuta pe bebelus sa se calmeze.

  • Reflexul gatului tonic (sau scrima)

Cand bebelusul isi intoarce capul intr-o parte, bratul de pe aceeasi parte se extinde in timp ce celalalt brat se indoaie. Acest reflex il poate pregati sa ajunga la obiecte si sa le ia in mana. Este, de asemenea, un semn al tonusului muscular bun.

  • Reflexul punctului cardinal

Cand mama mangaie obrazul bebelusului, acesta isi intoarce capul in acea parte, deschizandu-si gura. Acest reflex ii permite sa gaseasca sanul si sa fie hranit.

  • Reflexul de prindere

Un copil strange foarte tare un deget sau orice i se pune in mana. Acest reflex ii permite copilului sa tina lucrurile in maini si ajuta la crearea unei legaturi de atasament.

Toate aceste reflexe de baza dispar in primul an, cu exceptia celui de supt. Pe masura ce creierul se dezvolta, bebelusul va avea mai mult control asupra miscarilor sale. In jurul a 3 sau 4 luni, reflexele de baza se transforma treptat in miscari voluntare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.