Abcesul dentar – de ce este inclus in categoria urgente stomatologice

Una din cele mai des intalnite tipuri de urgente stomatologice in sector 6 pentru care pacientii se prezinta la medic de urgenta este abcesul dentar. Abcesul se manifesta printr-o durere continua, pulsatila, care apare in dreptul unui dinte sau in dreptul a 2 sau 3 dinti. Abcesul este insotit de regula de o umflatura mai mult sau mai putin impresionanta, care poate deforma inclusiv regiunea in care este localizat. Poate fi recunoscut cu usurinta prin culoarea rosie a tesutului ce acopera portiunea inflamata.

Cauze si simptome ale abcesului dentar, una din cele mai frecvente urgente stomatologice in sector 6

De regula, pacientii care se prezinta pentru tratamente stomatologice de urgenta in cadrul clinicii Plazadent.ro sufera de abces dentar. Abcesul dentar poate fi evitat, insa numai prin mentinerea unei sanatati orale si a unei igiene dentare corecte de catre pacienti. Pentru ca resturile de hrana determina formarea bacteriilor ce exista in placa dentara, acestea se lipsec de dinti impreuna cu saliva si ii ataca, iar in situatiile mai grave, bacteriile se inmultesc si patrund in tesutul moale din interiorul dintelui sau gingiei. Astfel se formeaza abcesul dentar.

Abcesul dentar poate fi gingival, fara a afecta dintele, periodontal, care porneste din structura de suport a osului dintelui sau periapical, localizat in pulpa moale a dintelui. Cand infectia se raspandeste, osul maxilar incepe sa fie afectat si durerile sa creasca in intensitate, iar daca interventia nu este realizata la timp, se poate produce deteriorarea nervului in regiunea aferenta.

In cazuri mai grave, infectia se poate raspandi si in alte zone din corp si poate pune in pericol viata pacientilor. Abcesul dentar afecteaza calitatea vietii pacientilor pe perioade scurte, atat in ceea ce priveste durerile resimtite, imposibilitatea masticatiei corecte, precum si gustul neplacut din gura.

Urgente stomatologice in sector 6 | tratamente stomatologice | Plazadent.ro

urgente stomatologice in sector 6

Tratamentul abcesului dentar trebuie efectuat in regim de urgenta. Medicul specialist va perfora zona tumefiata pentru a drena infectia si pentru a elimina puroiul. In cazul in care infectia este intr-o stare avansata, se poate efectua o incizie la nivelul zonei tumefiate si tratarea dintelui pentru a scoate tesutul afectat.

Atenuarea durerilor si prevenirea tumefierii fetii se face prin aplicarea unor comprese reci, cu gheata la nivelul obrazului si evitarea caldurii. Fara doar si poate, abcesul dentar este o afectiune stomatologica ce nu suporta amanare si presupune prezentarea de urgenta la medicul specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.