Smoothie-urile pot parea o optiune sanatoasa si pot fi o modalitate excelenta de a obtine fibre si alti nutrienti din fructe si legume. Cu toate acestea, tipul gresit de smoothie poate fi o alegere nepotrivita pentru persoanele cu diabet.
Grasimile joaca un rol esential in organism si pot ajuta la incetinirea vitezei cu care zaharul intra in sange. Sursele de grasimi sanatoase ce pot fi incluse intr-un smoothie dimineata sunt: migdalele sau untul de arahide, seminte de chia, avocado si nuci. Cu toate acestea, prea multa grasime poate duce la cresterea in greutate, de aceea este esential sa echilibreze cantitatile.
In mod similar cu grasimile, proteinele ofera multe beneficii pentru sanatate, care sunt esentiale pentru toata lumea, dar mai ales pentru persoanele cu diabet. Continutul ridicat de proteine poate incetini absorbtia alimentelor si reduce viteza cu care zaharul intra in fluxul sanguin. Proteinele potrivite pentru un smoothie sunt: iaurt grecesc simplu, neindulcit, migdale, mazare, zer, lapte degresat.
Alimentele bogate in fibre care ar putea functiona bine intr-un smoothie includ: majoritatea fructelor, zmeura, portocalele, nectarinele, piersicile si afinele, legumele, cum ar fi spanacul, nucile si semintele chia.
Cand face un smoothie, o persoana cu diabet trebuie sa stie cati carbohidrati adauga. In general, persoanele cu diabet ar trebui sa includa 45 de grame de carbohidrati intr-un smoothie. Se recomanda adaugarea a cel putin trei tipuri diferite de carbohidrati. Unele exemple de portii de carbohidrati (15g) pe care oamenii le adauga adesea la smoothie-uri includ: 1 banana mica, 1 cana de pepene galben, ¾ cana de afine, 1 cana de iaurt simplu si ½ cana granola.
Un smoothie poate sa fie un adevarat inlocuitor al mesei, daca este facut cum trebuie. Important de stiut este ca multe alimente au deja zahar in ele. Cand se aleg ingredientele nu trebuie sa se uite urmatoarele aspecte:
- unele conserve de fructe se pastreaza in siropuri umplute cu zahar;
- mierea si siropul de artar sunt, de asemenea, forme de zahar;
- fructele coapte contin mai mult zahar decat cele mai putin coapte;
- migdale, soia si alte alternative de lapte pot contine zahar adaugat.