Vitamine solubile in apa

Dentalprogress.ro
3 tipuri de urgente pe care le poti rezolva la o clinica stomatologica buna
ianuarie 17, 2020
aparat dentar mobil
Ce trebuie sa stii inainte de a insera un aparat dentar la varsta maturitatii
februarie 6, 2020
vitamina B1

Vitaminele sunt adesea clasificate pe baza solubilitatii lor. Cele mai multe dintre ele se dizolva in apa si sunt numite vitamine solubile in apa. In schimb, exista doar patru vitamine solubile in grasimi, care se dizolva in ulei. Noua vitamine solubile in apa se gasesc in dieta umana. Acestea sunt: vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 si vitamina C. Spre deosebire de vitaminele solubile in grasimi, vitaminele solubile in apa nu sunt in general depozitate in organism. Din acest motiv, ar trebui ca oamenii sa incerce sa le obtina in mod regulat din dieta lor.

Care sunt beneficiile a 4 vitamine solubile in apa?

  • Tiamina (vitamina B1) a fost prima vitamina solubila in apa care a fost descrisa stiintific. Exista 4 forme de tiamina si anume: pirofosat de tiamina, trifosat de tiamina, mononitrat de tiamina si clorhidrat de tiamina. Ca si celelalte vitamine B, tiamina actioneaza ca o coenzima. Acesta joaca un rol esential in multe procese metabolice, inclusiv in cele care transforma nutrientii in energie. Cele mai bogate surse dietetice de tiamina includ ficatul, carnea de porc, semintele si cerealele integrale. Suplimentele de doza mare de tiamina nu par sa aiba efecte adverse, iar nivelul admis de toleranta superioara nu a fost stabilit.
  • Riboflavina, cunoscuta si vitamina B2, este o coenzima cu diferite functii esentiale. De exemplu, este necesara pentru transformarea nutrientilor in energie. Gasita in diverse alimente, sursele sale cele mai bogate includ ficatul, carnea, produsele lactate, ouale, legumele cu frunze, migdalele si leguminoasele.
  • Niacina, cunoscuta si sub numele de vitamina B3, este un grup de doi compusi inruditi – niacinamida si acidul nicotinic. Ei servesc multe functii vitale in organism. Niacina se gaseste in multe alimente diferite, cum ar fi ficat, peste, pasari de curte, oua, produse lactate, seminte de floarea soarelui si alune. In plus, se adauga in mod obisnuit la produsele alimentare procesate, cum ar fi faina si cerealele pentru micul dejun.
  • Acidul pantotenic, cunoscut si sub numele de vitamina B5, joaca diverse roluri importante in metabolism. Aproape toata alimentatia contine aceasta vitamina. Cele mai bune surse includ ficatul, semintele de floarea soarelui, ciuperci, legume radacinoase si cereale integrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.